De 5 stappen die je kunt nemen om je emoties te veranderen

Wat doe ik met die enorme boosheid die ik van binnen voel? Hoe ga ik om met mijn angst die steeds maar weer de kop op steekt, waar ik ook ben. Soms word ik overspoeld door verdriet en weet ik niet eens waarom. Het gevoel van vreugde dat ik soms voel knalt uit mijn borst! 

Emoties kunnen zich in veel verschillende vormen voordoen. Maar wat doe je er vervolgens mee? Moet ik er überhaupt wat mee of kan ik het bewaren voor als ik dat dagje voor mezelf heb in de sauna? 

Als ik kijk naar de mensen die ik door de jaren heen gezien heb, en ook wat ik zelf aan emotionele rollercoasters heb ervaren, laten emoties zich maar tot een bepaalde mate wegdrukken. Als je steeds een beetje emotionele vloeistof uit het vat laat lopen, dan kun je het soms nog best lang volhouden.  

Maar er komt een moment dat het knalt, overstroomt of verlamt. En hoe moet je er dan wat mee doen?  

Er zijn 5 stappen die in de Emotiegerichte therapie gebruikt worden om je hiermee te helpen:

1. Bewustwording 

 Wanneer je weet wat je voelt, kun je een verbinding leggen tussen de situatie en je behoefte. Vervolgens ben je beter in staat om er op te reageren. 

Het emotioneel voelen is niet hetzelfde als erover nadenken, het gaat erom het écht te ervaren. Je kunt het pas veranderen als je het voelt. 

Soms kun je te veel afstand ervaren tot je emoties en kun je weinig tot niets voelen. Als je te weinig afstand ervaart tot je emoties kunnen deze je soms overspoelen. 

* als je niet weet welke emoties er allemaal te voelen zijn, zie de afbeelding op mijn Instagram- account https://www.instagram.com/anne.linde.praktijkpaz/ van de datum 6-6-2022.

—————————- 

 Oefening: Ruimte maken 

 Ga zitten op een rustig plekje. Zet beide voeten op de grond. Sluit je ogen of verzacht je blik. 

Maak de overgang van de buitenwereld naar je binnenwereld. Vraag jezelf af: “Hoe zit ik er nu bij? Wat voel ik voor emotie? Wat merk ik in mijn lichaam?   

Open je ogen en schrijf op wat er naar boven kwam. 
—————————-

 2. Expressie 

Het uiten van je emoties hoeft niet persé te betekenen dat je alles ventileert. Het kan betekenen dat je niet langer vermijdt om de emotie te beleven, hem niet wegduwt op het moment dat hij opkomt. En het dúrven uitdrukken van je emotie.  

3. Regulering 

Bij sommige mensen zijn emoties te weinig of niet gereguleerd. Daarbij is de vraag: welke emoties moeten op welke manier gereguleerd worden?  

Emoties die inadequaat zijn zoals “angst voor de angst” zou je liever wat minder zien. En als je emoties (onbewust) verbergt dan kun je deze wat meer naar de voorgrond brengen.  

4. Reflectie 

 Door emoties te herkennen en het in woorden of bijvoorbeeld een tekening te symboliseren kan het je helpen om er op te reflecteren. Hierdoor kun je het narratief oftewel het verhaal over jezelf aanpassen. Zo kun je je ervaring beter leren begrijpen. 

In 1995 heeft Pennebaker bevonden dat het schrijven over emotionele belevingen positieve effecten heeft op de activiteit van het autonome zenuwstelsel, de functie van het immuunsysteem en daarnaast ook op je algehele lichamelijke en emotionele gezondheid.  

5. Transformatie 

 Beter nog dan blootstelling aan je emotie of emotieregulatie is de daadwerkelijke transformatie. Dit gebeurt door het laten plaatsvinden van een andere, meer passende emotionele reactie, nadat je een inadequate emotie wat hebt afgezwakt. Door bijvoorbeeld niet als eerste reactie schaamte of angst te voelen naar iemand die je kwaad heeft gedaan, maar gepaste boosheid.  

Met al deze stappen kun je zelf al aan de slag gaan, zonder dat je hiervoor gelijk hulp nodig hebt van een ander. Door bovenstaande oefening te doen en vervolgens te gaan schrijven, creëer je ruimte in jezelf. 

Mocht je daarna wel meer hulp willen, weet dan dat er enkele programma’s in de pijplijn zitten die ik aan het ontwikkelen ben op dit gebied.

Liefs, 

Anne Linde